:: MAJLIS TERTINGGI SESI 2011/2012 ::

PENASIHAT 1 (مشرف الكبير)
Ustaz Muhammad Anas B. Al Muhsin

PENASIHAT 2 (مناسق المشرف)
Dr. Mohd Hilmi B. Abdullah

PRESIDEN (الرئيس)

Nik Mohd Syazwan B. Nik Mat Daud

TIMBALAN PRESIDEN (نائب الرئيس)

Saiful Islam B. Mamat

NAIB PRESIDEN (مساعدة الرئيس)
Siti Noraini Bt. Mohd Sukerna

SETIAUSAHA (الأمينة)

Noor 'Adilah Bt. Mat Junoh

TIMBALAN SETIAUSAHA 1 (نائب الأمينة)
Muhammad Zulhilmi B. Mat Saad

TIMBALAN SETIAUSAHA 2 (نائبة الأمينة)
Nor Affidah Bt. Japnar

BENDAHARI (
أمينة الصدوق)
Norafidah Bt. Gordani

TIMBALAN BENDAHARI (
نائبة لأمينة الصندوق)
Siti Nur Aqilah Bt. Rosni

Oleh: Rafdian Rasyid


Bismillahirrahmanirrahim

Pada topik yang lalu kita sudah melihat pembahagian jenis kata kerja dalam bahasa Arab iaitu hanya terbahagi dua macam: Kata Kerja Sedang (KKS), dan Kata Kerja Lampau (KKL).

Surat Al-Baqarah ayat 3:Di ayat ini kita temui 3 KKS dan 1 KKL. Yang mana itu? Insya Allah Anda sudah tahu bukan? Ulang kembali:

Yang bentuk sedang

يؤمنون – yu’ minuu-na (lihat ada tambahan يــ diawal kata) – mereka sedang beriman
يقيمون – yu qii-muu-na (lihat ada tambahan يــ diawal kata) – mereka sedang mendirikan (sholat)ينفقون – yun fi-quuna (lihat ada tambahan يــ diawal kata) – mereka sedang berinfaq

Yang bentuk lampau

رزقناهم -- asal nya adalah رزق – ro-za-qo (ertinya rezekikan) lalu mendapat akhiran نا (ertinya kami (telah)) dan هم (ertinya kepada mereka). Jadi Razaqnaahum ertinya (yang kami telah rezekikan kepada mereka).

Fokus topik kali ini adalah menjelaskan Tips memeriksa apakah kata kerja itu termasuk KKS atau KKL.

Perhatikan contoh di atas sekali lagi. Sebelum saya kasi tips nya, kita lihat satu contoh dulu:Terlihat bahawa untuk KKS: selalu ada tambahan di awal kata kerjanya. Maksudnya? Ya lihat saja contoh diatas. Kata asalnya adalah كتب - kataba. Lalu untuk membentuk kata kerja sedang (KKS), tambahan huruf sebelum كتب- yang biasa (sering muncul di Al-Quran adalah) أ, ت, يـ, يـ..ون . Jadi asal ketemu kata-kata tambahan tersebut terhadap suatu kata kerja, maka boleh dikira-kira maksud kata kerja tersebut adalah kata kerja sedang (KKS).

Hal itu dapat diringkaskan dalam rumus berikut:
Mas, oke deh... Saya dah ngerti, mengenai teknik membezakan KKS dan KKP. Tapi Mas... hmmm ngomong-ngomong kok kita gak beranjak dari Ayat 3 surat Al-Baqaroh. Padahal ini sudah topik yang ke 10.

Ok. ok. Terima kasih diingatkan. Sekarang saya kasi tugas. Ada berapa Fi'il dalam ayat 4 ini?
Kalau jawaban anda 4, maka kita bisa lanjut ke topik berikutnya Insya Allah, mengenai kata kerja Pasif. Lihat di ayat 4 diatas kata أنزل-unzila, adalah kata kerja pasif (ertinya diturunkan), kerana dia KKL (fi'il madhy), maka lebih tepat ertinya "telah diturunkan". Bagaimana ciri-ciri KKL Pasif. Insya Allah akan kita bahas..

Oleh جمعية اللغة العربية 12.24.2008

Subscribe here

Program Terkini

Program Terkini